Del 2 av Digital Samtid

Har du venner du kun kjenner via internett, som du aldri har møtt ansikt-til-ansikt?

Jeg hadde det før, nå til dags er det litt mer spesielt. Før hadde jeg et par venner jeg spilte med som jeg kun kjente over internett.

 

Sammenligner du deg med andre på sosiale medier?

Jeg vil si jeg gjør det, ja. Ikke i stor grad eller ofte, men tenker kanskje at noen så bedre ut enn meg på et bilde eller omvendt. Jeg ser ikke noe problem i det. Dette ligger kanskje mye på selvtillit, men jeg mener dette er en del av livet også, da folk, meg inkludert, sammenligner seg med folk hele tiden.

 

Er det store forskjeller på hvordan mennesker under 20 år bruker internett, sammenlignet med dem som er pensjonister? Hva består forskjellen i?

Ungdom er vel mer sosiale på internett, i form av dating, chatting og generelt sosiale situasjoner online imens pensjonister kanskje er mer på det å legge ut statusoppdateringer på facebook, noe få ungdommer gjør. Vanskelig å si hvorfor, men det kan vel ligge i at ungdommer ser mer etter venner og kjærester på nett, dermed er de mer frampå på internett, imens pensjonister heller vil informere sine venner. De har også færre normer på internett enn ungdommer, vil jeg si.

 

Blir vi mer kalde og overfladiske i forhold til våre medmennesker når vi bruker sosiale medier?

Jeg tror det, det er lettere å ignorere noen på nett enn på ekte. Jeg tror også det er lettere å være frekk over nett i og med at konsekvensene enten blir utsatt eller ikke kommer i det hele tatt. Det er lettere å kommentere noe negativt over nett enn ansikt-til-ansikt.

 

Hvordan har de sosiale relasjonene endret seg med teknologi som smarttelefon og sosiale medier?

Det er enklere og kjappere å nå ut til folk, og man gjør det nesten hele tiden, uansett hvor man er. Jeg har mange venner jeg ikke ville vært så godt kjent med hvis det ikke hadde vært for flere sosiale medier. Det er også en kjempefin plattform for å lage humor og å anerkjenne seg selv på.

 

Hva er forskjellen på digital mobbing og annen mobbing?

Digital mobbing foregår over nett og gjerne når de to partene ikke kan se hverandre, imens annenmobbing foregår aniskt-til-ansikt.

 

Hvordan har mobbing endret seg med teknologi som smarttelefon og sosiale medier?

Jeg vet ikke om det har noe sammenheng, men før i tiden føler jeg at det var mange flere som ble mobbet så jeg tror det har blitt mindre og mindre mennesker som blir mobbet. Man kan si at det er utdatert og det er ingen som mobber som blir godtatt i samfunnet lenger, så det virker veldig som folk har sluttet med det. Det er rett og slett sosialt uakseptabelt å mobbe, noe det burde ha vært hele tiden. Nå er ikke jeg noen ekspert, men det virker som før i tiden skaffet mobbing deg status, at det faktisk fungerte å heve deg selv over andre ved bruk av ord eller vold, men nå har dette motsatt effekt.

For å ta opp temaet nettmobbing er dette også et problem, men igjen noe jeg mener er på vei bort. Sier du noe stygt på nett, får du velfortjent hets. Jeg har opplevd lite mobbing gjennom mitt liv, på andre, på meg selv og mot andre.

 

Nevn noen tiltak som kan gjøre din digitale hverdag tryggere.

Sikre og vanskelige passord som jeg holder for meg selv, holde meg reservert og privat på flere medier, ikke si noe dumt til andre, holde meg unna virus og annet skadelig software, tenke før jeg poster eller sender, bare godta folk jeg faktisk kjenner og være snill og grei, slik jeg gjerne vil at andre skal være mot meg.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s